Twee keer ‘Bestaansleegte’ tijdens de boekenweek 6 maart 2015

bestaansleegteHaar boek ‘Bestaansleegte’ verscheen in 2013. Ondertussen heeft Monique de Heij niet stil kunnen zitten. Haar denkwijze wint gestaag terrein. In de komende boekenweek, die morgen begint, geeft zij twee openbare lezingen.

Het thema van de boekenweek is dit jaar ‘waanzin’, met het motto: te gek voor woorden. Een thema dat in vele romans en thrillers naar voren komt. Maar ook een thema waar een deel van de non-fictie zich in kan vinden. ‘Bestaansleegte’ is zo’n boek.

Mensen zitten in een spanningsveld tussen het vormen van een identiteit en de angst om deze te verliezen. We staan er niet altijd bij stil, maar met een identiteit houden we ons staande in het leven. Helaas zijn er ook mensen die hier geen evenwicht in kunnen vinden. Veelal omdat zij in de kinderjaren onvoldoende kans hebben gehad een zelfgevoel te vormen in een veilige hechting. Dit kan een voedingsbodem zijn voor psychiatrische nood en leiden tot bestaansleegte. Monique de Heij beschrijft deze leegte als een bewustzijnstoestand waarin zowel de identiteit, de overlevingsstijl als de bezieling dreigen op te lossen. In ‘Bestaansleegte’ maakt de Heij het verband duidelijk tussen symptoom leegte, hechting, identiteitsontwikkeling, bewustzijn, psychose en bezieling. Met deze theorie wil zij zowel vragers als hulpverleners helpen bestaansleegte beter te begrijpen en te overwinnen.

Op zaterdag 7 maart geeft Monique de Heij een lezing in de Kunstfactor in Lochem. De toegang is 5 euro, tevens zal haar boek te koop zijn. Meer informatie

Op zondag 15 maart is er een lezing in Het Cultuurcafé in Noordwijk. De lezing wordt omlijst met zang, accordeonmuziek, filmbeelden en een high tea. De toegang (inclusief high tea) is 10 euro. Meer informatie

Ook na de boekenweek staan verschillende bijeenkomsten gepland waar Monique de Heij te gast zal zijn. Ze staan hier op haar site bij elkaar.

 

Bestel het boek >