Boek bij afscheid violiste Emmy Verhey 11 september 2015

Dit najaar neemt de internationaal gelauwerde violiste Emmy Verhey afscheid van het podium. Bij haar afscheid verschijnt het boek Mijn viool: vriend en vijand. Jan Brokken, Youp van ’t Hek, Paul Witteman, Ed Spanjaard, Emile Wennekes, Machiel Swillens, Henk Smit en Marieke van Willigen werkten als auteurs mee aan dit werk. Zij spraken Verhey over verschillende onderwerpen uit haar leven en carrière.

Op haar zevende kreeg Emmy Verhey haar eerste viool, een jaar later speelde ze een vioolconcert van Bach. Gelanceerd als ‘wonderkind’ maar vooral toegewijd aan haar instrument groeit Emmy Verhey uit tot een van de boegbeelden van de klassieke muziek in Nederland. Inmiddels omspant haar carrière meer dan vijftig jaar, waarin ze aan een imposant repertoire heeft gebouwd.

Op haar vijfenzestigste besloot Verhey dat het tijd was om te stoppen. In het najaar van 2015 neemt ze afscheid. Dit zal niet onopgemerkt voorbij gaan. Er is natuurlijk het boek en het jaarlijkse Emmy Verhey festival. Daarnaast zal tentoonstelling ‘Langs de toonladders van mijn leven’ plaatsvinden in het Stadskasteel Zaltbommel en geeft Verhey een afscheidstournee van maar liefst 22 concerten.

‘Mijn viool: vriend en vijand’ is gisteren gepresenteerd. Bij het boek is een bijzondere CD van Emmy Verhey en pianist Carlos Moerdijk bijgesloten. Hierop vertolken zij werken van Ravel, Kodály, de Falla, Bartók, de Sarasate, Suk, Granados en Dinicu, speciaal geschreven of bewerkt voor viool en piano luthéal.