Het laatste leven van Wubbo Ockels 18 mei 2015

de_7_levens_wubbo_ockels‘Jammer dat er geen hoofdstuk 8 is,’ grapt Wubbo. Ik lach. ‘Er komt een herdruk als het volgende leven zich aangekondigd heeft.’

Zo eindigde in 2010 De zeven levens van Wubbo Ockels, het boek dat dochter Gean Ockels over haar vader schreef. Vandaag, op zijn sterfdag, verschijnt het in een nieuwe editie. De nieuwe uitgave heeft een extra hoofdstuk; daarin het laatste deel van Wubbo’s leven, zijn zevende leven.

Wubbo Ockels overleefde een bacteriële ziekte, een ontweken ontploffing, een vliegtuigongeluk, een hartaanval en in eerste instantie een niertumor. Vijf keer bijna dood. Wubbo vertelde Gean in 2009 dat hij op dat moment zijn zesde leven leidde. Voor De zeven levens van Wubbo Ockels reisden zij samen naar de plaatsen waar de levensbedreigende gebeurtenissen plaatsvonden. Niet alleen om het verleden op te zoeken, maar vooral om te kijken naar de ontwikkeling van zijn levensspoor daarna.

Voor deze nieuwe uitgave blikt Gean in een extra hoofdstuk terug op zijn ‘laatste leven’, waarin hij streed tegen uitgezaaide niercelkanker. In dit leven vormt Wubbo zijn duurzaamheidsboodschap ‘Happy Energy’ en bepleit dat wij allen ‘astronaut van ruimteschip Aarde’ zijn.

Gean Ockels: “Ik had het boek nooit kunnen afronden als hij er nog was geweest, hoe cru dat ook klinkt, maar je kunt pas terugkijken wanneer iets voorbij is. Het extra hoofdstuk voelde als noodzaak, als de broodnodige ‘afsluiting’ zoals ze dat noemen. Voor het boek, voor Wubbo, voor mij.”

Gean Ockels (1973) debuteerde met De zeven levens van Wubbo Ockels (2010). In 2014 kwam Dit boek gaat niet over mijn vader uit, over de ervaringen van dochters van bekende Nederlanders. Ze werkt als redacteur interne media bij het ministerie van VWS.

Wubbo Ockels (1946-2014) was hoogleraar in duurzame ontwikkelingen, uitvinder, natuurkundige en astronaut.

Over de eerste editie:

“Natuurlijk zijn er legio bezwaren tegen een dochter die de biografie van haar vader schrijft, maar de frisse toon, de humor en de onopgesmukte verhalen zijn een goed tegengif tegen de klefheid.”
~ Nederlands Dagblad

“Spannend jongensboek, geschreven door een vrouw”
~ tijdschrift Margriet