In memoriam Monique de Heij 20 november 2017

Begin november is onverwacht Monique de Heij overleden.  Zij was de auteur van het boek Bestaansleegte, dat in 2013 bij Uitgeverij Eburon verscheen.

In dit boek liet Monique op indringende wijze zien wat de gevolgen zijn als, door omstandigheden, een kind er niet in slaagt zich te hechten. Ze maakte voelbaar wat er gebeurt wanneer een kind niet leert te leven vanuit zelfgevoel, maar alleen maar weet te overleven door patronen. Deze patronen verhullen een afwezigheid van echt gevoel voor de buitenwereld, de anderen en voor zichzelf, een toestand die ze treffend omschreef met het begrip bestaansleegte.

Het boek was haar levenswerk. Hierin vatte ze haar persoonlijke ervaringen en professionele inzichten samen in een onconventionele en inspirerende benadering van psychische hulpverlening. Ze stelde dat een relatie tussen therapeut en hulpvrager niet gebaseerd moet zijn op distantie maar juist gericht zou moeten zijn op verbinding. In het boek noemt zij een aantal voorbeelden, die lieten zien hoe zij deze methode met succes toepaste in haar Praktijk voor Integratieve Psychotherapie en Trainingen in Delft.

Haar boek Bestaansleegte riep bij veel lezers reacties op van herkenning. Met het boek heeft Monique veel mensen bereikt en op weg geholpen. Het afgelopen jaar werkte ze aan een vervolg, Bestaansleegte belicht. Dit nieuwe boek heeft ze helaas niet kunnen voltooien.