Monument voor een onbekende kunstenaar 13 september 2018

Op een affiche van de Amsterdamse galerie Le Canard uit 1950 prijken de namen van twee kunstenaars: M.C. Escher en H. van Kruiningen. De een werd een wereldberoemd graficus, de ander is nu relatief onbekend. Wie was deze H. van Kruiningen?

Harry van Kruiningen (1906-1996) was in de twintigste eeuw één van de toonaangevende kunstenaars en kunstdocenten in Nederland. Vóór de Tweede Wereldoorlog schilderde hij voornamelijk in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid en maakte hij politiek geëngageerde grafiek. Na de oorlog begon hij experimenteel te werken en introduceerde hij veel nieuwe grafische technieken. Ook al kennen weinig mensen nog zijn naam, toch neemt hij binnen de Nederlandse kunst een belangrijke plaats in.

Het leven en de artistieke ontwikkeling van Harry van Kruiningen is nu uitgebreid beschreven in een biografie van de hand van cultuurhistorica Annemieke Jurgens. Zijn werk, dat vooral bestaat uit schilderijen en grafiek, is verzameld en gedocumenteerd in een uitgebreide oeuvrecatalogus.

Beide boeken werden op dinsdag 11 september gepresenteerd in de Amsterdamse Academische Club, Oudezijds Achterburgwal 235. Klik op de volgende links voor meer informatie over de biografie en de oeuvrecatalogus.