Presentatie boek Haagse Vrije Academie 14 mei 2018

Graag nodigen wij iedereen uit die ooit betrokken was bij de Haagse Vrije Academie voor de presentatie van het boek: Vrijplaats voor de kunsten, de Haagse Vrije Academie – Psychopolis 1947-1982, geschreven door Dr. Saskia Gras. De presentatie vindt plaats op woensdag 6 juni a.s. in de Schutterszaal van het Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7, en begint om 15:30 uur.

De Haagse Vrije Academie, vanaf 1970 ‘Psychopolis’, stond wijd en zijd bekend als vrijgevochten kunstinstituut voor iedereen, jong en oud, met of zonder schoolopleiding. Een kunstacademie waar geen selectie- en beoordelingsprincipes bestonden, evenmin als een opkomstplicht. Op de Vrije Academie ging het om verbeelding en maatschappelijke solidariteit. Het laagdrempelig instituut bracht dankzij (of ondanks?) deze benadering veel talent voort. Tijdens Psychopolis groeide het leerlingenaantal uit tot over de tweeduizend en maakte de roemruchte Cineworkshop furore. Het resulteerde in een bruisende broedplaats voor bohemiens en avant-gardisten die de klassen in- en uitliepen en in de tussenuren aan de drank en drugs zaten, maar waar ondertussen ook spannende kunstwerken werden vervaardigd. De kiem voor de experimentele ontwikkelingen was in 1947 al gelegd. De Vrije Academie sloot in 2015 haar deuren. Niet lang daarvoor begon Saskia Gras aan haar onderzoek, nog net op tijd om in het archief te kunnen duiken en de roemruchte geschiedenis van deze anarchistische kunstinstelling vast te leggen.

Het boek is uitgegeven bij Academische Uitgeverij Eburon. Het bevat 388 pagina’s en 163 foto’s en afbeeldingen van kunstwerken van betrokken kunstenaars, waarvan een groot aantal in kleur. De winkelprijs van het boek is € 39,90. Het is in de maand juni verkrijgbaar voor € 32,00. U kunt het boek aanschaffen op de presentatie of, als u niet aanwezig kunt zijn, via eburon.nl/vrijplaats voor_de_kunsten.

Saskia Gras promoveerde in november 2017 op haar onderzoek naar de Vrije Academie. Dit boek is de handelseditie van haar proefschrift. Saskia is vanaf 15.00 uur aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden; natuurlijk kan dit ook op de receptie na de presentatie.

Deze uitnodiging geldt voor iedereen die betrokken was bij de Vrije Academie. Stuurt u dit bericht door aan andere oud-deelnemers, docenten, assistenten of mensen met interesse in de geschiedenis van de Vrije Academie.

Overweegt u te komen, stuur dan vrijblijvend en het liefst vóór 1 juni, een berichtje naar info@eburon.nl. Graag heten wij u welkom op 6 juni vanaf 15:00 uur bij de presentatie van dit bijzondere boek over een bijzonder instituut.