Promotie ‘BoekStart maakt baby’s slimmer’ trekt aandacht 19 mei 2015 – Tags:

Vandaag promoveert Heleen van den Berg aan de universiteit van Leiden op haar onderzoek naar voorlezen bij baby’s. Haar onderzoek trekt de aandacht, zowel de Volkskrant als De Taalstaat bespreken de resultaten.

Frits Spits sprak zaterdag in De Taalstaat met Heleen van den Berg, zij zei: “Ik heb gevonden dat ouders onder invloed van BoekStart vaker vroeg beginnen met voorlezen aan hun baby’tjes in het eerste jaar. En dat zo’n vroege start met voorlezen een prikkel is in de taalontwikkeling en dat de effecten al op vijftien maanden meetbaar zijn.” Luister het hele programma hier, het item start vanaf 10.08.

Vandaag plaatste de Volkskrant het artikel ‘Voorlezen heeft positief effect op prikkelbare baby’: “Baby’s voorlezen heeft zin. Vooral kinderen met ‘temperament’ lijken baat bij te hebben bij de wisselwerking met hun voorlezende ouders. Het zijn baby’s die veel huilen bij dagelijkse praktijken als aan tafel zitten en in bad gaan. ‘Dat geeft een negatieve interactie tussen ouder en kind’, zegt Van den Berg. ‘Ouders reageren daar vaak overmatig op of negeren hun kinderen juist meer.’ Voorlezen verbetert die interactie, blijkt uit haar onderzoek.” Lees het hele artikel hier.

De conclusies staan uiteraard ook in onze uitgave BoekStart maakt baby’s slimmer.

Foto door Fabio Bruna, onder creative commons op Flickr.