Week van de jonge mantelzorger 29 augustus 2014

Jong zijn én mantelzorgen combineren valt nog niet mee. Op school moet je je concentreren en je hebt je tijd nodig voor huiswerk. Natuurlijk zoek je ook tijd om jezelf te ontplooien als puber. Deze week (22 tot en met 29 september) is het de Week van de Jonge Mantelzorger.

In Nederland groeit naar schatting een op de vier kinderen op in een gezin met een chronisch ziek familielid. Jonge mantelzorgers zijn kinderen die praktisch en vaak ook emotioneel voor zieke naasten zorgen.

Eerder dit jaar verscheen bij onze uitgeverij Jonge mantelzorgers en hun zorgverantwoordelijkheid voor naaste familieleden van Gert Evers en Deirdre Beneken genaamd Kolmer. Dit boek geeft antwoord op de vraag in hoeverre het wenselijk is dat jonge mantelzorgers voor een ziek familielid zorgen.

Doel van de Week van de Jonge Mantelzorger is het herkennen van en begrip hebben voor jonge mantelzorgers en het bijdragen aan een mantelzorgvriendelijk klimaat op scholen. Op deze manier kunnen jonge mantelzorgers hun school- en zorgtaken beter combineren zodat schooluitval wordt voorkomen.